top of page

שני צדדים למטבע – סימטריה אצל תינוקות

  • adiverber
  • 5 במאי 2021
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 28 ביולי 2021

תינוק נולד סימטרי, שווה ביכולות של שני הצדדים בגופו. הדומיננטיות של צד אחד בגוף (לדוג' יד ימין חזקה יותר) מתפתחת רק בשלב מאוחר יותר מתחילה להסתמן רק בסביבות גיל שנתיים, נקבעת באופן מוחלט בסביבות גיל שלש שנים.


מאד חשוב שבתקופה הארוכה והחשובה לפני היקבעות הדומיננטיות של צד אחד בגוף – ההתפתחות תהיה סימטרית.


מהי סימטריה?


הכוונה בסימטרית היא שהתינוק ידע לתפקד באמצע. כלומר, יוכל לפעול ולתפקד באותה עוצמה, קלות ותדירות גם בצד ימין וגם בצד שמאל!


דמיינו את הילד יושב ומשחק. לפניו קופסא ריקה והחלקים שאותם צריך להכניס לקופסה, מונחים משני צידיו (ימין ושמאל) ומפוזרים בחצי קשת. במצב נורמאלי אנחנו מצפים מהילד לקחת באותה קלות את כל החלקים ולהכניס לתוך הקופסא שלפניו.


האמצע הוא מצב שבו שני צידי הגוף יכולים לפעול עם אותם שרירים, באותה עוצמה ועדיין יכולים לשמור על היציבות של התנוחה תוך כדי פעילות – דבר בהחלט לא פשוט!


כשהילד שלכם יושב ומכניס דברים לקופסה, הוא בעצם מבצע פעולה מוטורית מורכבת ומתוזמנת בין לקיחת אחד החפצים שנמצא לצידו, תוך שמירה על יציבות הישיבה שלו, וסיבוב החלק העליון של הגוף ,בפיתול הנכון והמידתי, כדי שהוא יוכל להושיט את היד לחפץ ולחזור לאמצע ולהכניס לקופסא – כל זה כשהוא חושב על המשחק ולא על התנועה עצמה!


לא לתפוס צד


חשוב מאוד שבשלב זה לא תהיה העדפה של צד מסוים, עד שיגיע השלב שבו תיקבע הדומיננטיות המוחית (בסביבות גיל 3) כדי שהפעילות המוטורית לא תפריע לביטוי של הצד הדומיננטי הנבחר. כלומר, אם במוח נקבע שהדומיננטיות הקלינית היא ימין אבל הצד השמאלי הוא חזק יותר – זה מצב בעייתי שלא אמור לקרות, ויתכן שהביטוי של זה בתפקוד המוטורי יהיה הפוך או לא ברור, דבר שיכול לגרום לקשיים בתפקוד המוטורי שיש לו כמובן השלכות על שאר ההתפתחות.


את המשך הכתבה אתם מוזמנים לקרוא בטיפת חלב ברשת, שם אני גם עונה לשאלות אמהות. בכל מקרה, לכל שאלה או תהייה אתם תמיד מוזמנים להתקשר או לשלוח לי במייל!

Comentarios


bottom of page