משחקים לילדים: בתוך הבלאגן יש למידה
- adiverber
- 12 במאי 2021
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 28 ביולי 2021
האם באמת משחקי ילדים תורמים להתפתחות שלהם, ולמה צריך לאפשר להם לשחק עם בני גילם?
אנחנו כבר שכחנו מזמן מהי חדוות המשחק, אנחנו מרגישים שהצעצועים של הילדים שלנו הם מכשול נוסף בדרך לבית מסודר ומאורגן. אבל חשוב לדעת שלמשחק יש תפקיד גדול ומשמעותי בהתפתחות הילד.

היתרונות של משחקים עבור הילדים:
אינטראקציה עם בני גילו. מעבר לקשר בין ההורה לילד, שגם לפיתוחו תורם המשחק, בזמן משחק התינוק לומד ליצור אינטראקציה עם בני גילו. כיצד לוותר, לשתף, לפעול יחד למען מטרה משותפת או ליצור משהו חדש. המשחק הוא תרגול ופיתוח הדמיון והיצירתיות והוא הבסיס לקשרים ומיומנויות חברתיות עם אחרים.
הסקת המסקנות. המשחק תורם להסקת מסקנות אצל הילד. על ידי הכנסת חפץ קטן יותר לתוך חפץ גדול יותר הילד מתנסה בהבנה שאי אפשר להכניס חפץ גדול לתוך קטן. לנו זה נראה מובן מאליו, אך עבור הזאטוטים מדובר בדבר מורכב ורק על ידי התנסויות חוזרות ונשנות הילד יכול להפנים.
זיהוי המרחב. כשילד לומד להתכופף מתחת לשולחן מתפתחת ההבנה של מעל ומתחת, זהו הבסיס עבורו לבנות מגדל קוביות, להשחיל טבעות וכדומה. כאשר הוא עולה על גרם מדרגות ומסתכל למטה (ואז אנחנו נבהלים מאוד), כך מתפתחת אצלו ההבנה והפרופורציה של מה זה גבוה ונמוך.
מי גאון של אמא?
המשחק הוא בעצם חקירה ולימוד בלתי פוסקים, והוא תורם להשכלה ולרכישת ידע. משחק עם מספר חפצים כמו קוביות, בובות, כלי עבודה, כלי אוכל או כל דבר אחר, מלמד בדרך עקיפה על כמויות, והתוצאה של החסרה והוספה. כשמסדרים צלחות וכוסות או ברגים מתפתחת ההבנה של זוגות, מיון, כיוונים, צורות שונות. זה הבסיס להמשך לימוד.
דרך הגוף
הלימוד הראשוני של כל הפעולות האלה מגיע דרך תנועה של הגוף. לכן, התפתחות מוטורית תקינה היא הכרחית! כשהתפקוד המוטורי לא מאפשר לילד לשחק (להתכופף, לאחוז וכו') אז הלמידה היא הרבה יותר טכנית וההפנמה הרבה יותר קשה. יש חשיבות רבה למשחק אמיתי, לא רק כזה מול מסך מחשב. למשחק ולתנועת הגוף יש משמעות חשובה בהתפתחות.
יש כמה תנאים אופטימליים שכל ילד צריך על מנת להפיק מהמשחק את התוצאות החיוביות שכולנו רוצים.
"היכון, הכן, צא"
המשחק הוא אמצעי להוציא לפועל את היכולות המוטוריות של הילד. כמובן, שללא יכולות מוטוריות תקינות התינוק או הילד לא יוכלו לשחק במשחקי חצר, משחקי כדור, פינת בובה, מטבח ומשחקי מוטוריקה עדינה כמו ציור, פאזל, לגו ועוד.
חשוב שבעת המשחק הילד יהיה פנוי לשחק ויש לדאוג לנוחות של הילד שהוא נמצא במצב טוב ביותר האפשרי מבחינה מוטורית. אחרת המשחק יהיה מאוד מתסכל עבור הילד, ואינו יתאים ליכולות הקוגניטיביות שלו.
תני לו להזיע
המשחק צריך לעודד למאמץ ולאתגר את הילד. משחק שיש בו עניין ואפילו תחרותיות, הישגיות וקבוצתיות יגרום לילד להוציא את מירב היכולות שלו וקצת יותר. משחק כזה מאפשר לילד לפתח יכולות חברתיות וקבוצתיות ולהתמודד עם סיטואציות ואינטריגות חברתיות.
העיסוק עם המשחק ועם הקשיים והאתגרים שהוא מזמן, מפתחים את הביטחון העצמי ויכולת ההתמודדות של הילד. בהמשך, אותה התמודדות היא זו שתאפשר לילד להצליח במשחקי ספורט, שיעורי מחול ואף בפיתוח יכולות אומנותיות כגון ציור.
Commentaires